Anusha Mosbye ledet Østfold Energi for en dag

Publisert: 07.02.2018

Anusha Mosbye (17) leder sin egen ungdomsbedrift og har gjort seg mange tanker om hva som kjennetegner god ledelse. Men hva består en vanlig arbeidsdag av for en leder? Det fikk hun et innblikk i når hun tilbrakte en dag hos Østfold Energi og skygget to medarbeidere som er ledere for hvert sitt område.

Anusha går i 2. klasse på sciencelinja på Greåker videregående skole i Sarpsborg og har hatt entreprenørskap som obligatorisk fag i snart to år.

- Jeg har etablert Eureka ungdomsbedrift sammen med 15 andre elever.  Fordi jeg er øverste leder har jeg fått delta på tre lederseminarer i regi av Ungt Entreprenørskap og det siste var mandag 5. februar. Der lærte vi mye av det formelle ved å lede en bedrift, men også hvilke personlige egenskaper som skal til. "Leder for en dag" er avslutningen på seminarene, hvor vi skal ut å se hvordan det er å være leder i praksis, forteller Anusha.

 Leder for en dag 2018 Anusha Mosbye (9) forminsket

Prosjektleder Egil Erstad og Anusha Mosbye inne på Kalnes energisentral.

God kommunikasjon er viktigst av alt

Hun startet dagen med å skygge Morten Karlsen, som leder avdelingen for marked og forretningsutvikling, før hun fikk bli med prosjektleder for varme, Egil Erstad, ut på Kalnes energisentral.

- Jeg har vært med på et produksjonsplanleggingsmøte for vannkraftverkene og fått kjennskap til prosessen rundt det å etablere fjernvarmesentraler og legge til rette for god drift, så jeg har lært masse om Østfold Energi som jeg ikke visste fra før av. Men det viktigste jeg tar med meg er at det å være leder handler veldig mye om å kommunisere med mennesker, ivareta medarbeidere og passe på at alle blir sett og hørt, sier Anusha.

 Leder for en dag 2018 Anusha Mosbye (18) forminsket

Anusha Mosbye og Morten Karlsen, leder for marked og forretningsutvikling, tilbrakte en halv dag sammen og snakket blant annet om lederskap i utviklingsprosesser og viktigheten av god kommunikasjon.

Formidler realfag til skoleelever

Hun sier at det er noe hun også fokuserer på i sin egen bedrift.

- I Eureka tilbyr vi science-show til elever på 6. til 9. trinn, og vår viktigste oppgave er å formidle realfag på en god måte ut til elevene. Som leder er jeg opptatt av å være tydelig i min kommunikasjon og at alle skal få føle at de er med på lik linje i bedriften. Å lage disse showene er ikke noe jeg kunne fått til på egenhånd – Eureka blir best når alles egenskaper benyttes fullt ut. I tillegg er det jeg som er bedriftens ansikt utad og må ta ansvar dersom noe går galt.

Eureka skal ha sitt aller første show onsdag 7. februar i Rakkestad, før det går slag i slag med show i Halden, Fredrikstad og Sarpsborg.

- Jeg skal i ilden på Strupe ungdomsskole i Halden neste uke, hvor vi skal ha show i gymsalen for hele 8. og 9. trinn. Det blir mange elever som skal følge med på en gang, så da blir det ekstra viktig å kommunisere godt!, avslutter Anusha.

Leder for en dag 2018 Anusha Mosbye (1) forminsket

Prosjektleder for varme, Egil Erstad, viste hvordan varmesentralen driftes optimalt i løpet av årets sesonger. Han fortalte om sin egen rolle som prosjektleder for planleggingen og byggingen av Kalnes energisentral  og hvor viktig evnen til å skape entusiasme er for en leder.

Østfold Energi samarbeider med Ungt Entreprenørskap

"Leder for en dag" arrangeres av Ungt Entreprenørskap, og Østfold Energi har et mangeårig samarbeid med organisasjonen. Sammen holder de blant annet energicamper ute på skolene i Østfold.

- Dagens ungdom er framtidens ledere. På «Leder for en dag» skal våre ungdommer skygge en leder gjennom en arbeidsdag. Vi i Ungt Entreprenørskap setter stor pris på alle ledere som tar imot våre elever, og deler sine erfaringer, sier Christer Engström, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Østfold.

Kontaktperson

Tone Sundnes ReitenKommunikasjonsrådgiverMob. 951 79 597Send e-post