Formidlet sin energikunnskap til elevene

Publisert: 03.05.2016

Østfold Energi er opptatt av å vise hvor mange spennende og morsomme oppgaver realfag kan by på i arbeidslivet. I forrige uke tok både Johnny Hansen i vindkraftselskapet Zephyr (hvor Østfold Energi eier 50 %) og Tommy Fredriksen i Østfold Energi lærerrollen på strak arm, da de formidlet sin energikunnskap ute i skolen.

Tverrfaglig prosjekt om fornybar energi

9.-trinnet ved Flora ungdomsskole skal våren 2016 gjennomføre et undervisningsprosjekt om energi, hvor elevenes oppgave er å finne ut av hvordan vi kan ta skrittet inn i den grønne fremtiden med bærekraftig utvikling og fornybar energi.  Seks skoleklasser fikk derfor ta del i Hansen inngående kunnskap om fornybare energiformer som vannkraft, solenergi - og selvfølgelig vindkraft.

- Jeg er opptatt av å ufarliggjøre realfag for elevene og å vise at det finnes mange spennende muligheter i arbeidslivet relatert til fornybar energi – uten at man nødvendigvis må være supergod i matte, påpeker Johnny Hansen.

Johnny-i-Florø

Johnny Hansen veiledet elevene gjennom ulike former for fornybar energi, med fokus på de positive ringvirkningene blant annet vindparker har på sine omgivelser. 

Han er fornøyd med engasjementet blant elevene i Florø.

- Det er også slik at et av våre største vindkraftprosjekter, Guleslettene, ligger rett nord for Florø by, forteller Hansen.

Kraftfull fysikktime

Bransjeorganisasjonen Energi Norge har et tilbud om "Kraftfull fysikktime", hvor de reklamerer med at en representant for bransjen kan være fysikklærer for en dag. Dette er noe fysikklærerne ved St. Olav har visst å benytte seg av og Østfold Energis strategidirektør Tommy Fredriksen har vært gjesteforeleser der to år på rad.

- Opplegget er selvlaget og vannkraften er sentral. I tillegg til vannkraftteori kjører vi et forsøk med en liten Peltonturbin, drevet av det kommunale vanntrykket i Sarpsborg. En del generelle betraktninger om energi og miljø blir det også tid til, forteller Fredriksen.

Peltonturbin

Peltonturbinen benyttet i Tommy Fredriksens undervisningsopplegg. 

Tommy viste både teoretisk og praktisk hvor relevant og aktuell matematikken og fysikken er for arbeidslivet, da han tok over fysikkundervisningen for 2. klasse på St. Olav vgs.

- Jeg har inntrykk av at det er nyttig for elevene å se formlene anvendt i praksis, og at det kan gi en liten motivasjon til å klare de harde arbeidsøktene disse fagene kan medføre, sier Tommy, som legger til at det nok blir noen timer neste år også.

-  Muligens vil jeg da utvikle et vindkraftforsøk i tillegg til vannkraften.

  Tommy på St

Tommy Fredriksen sammen med fysikklærer på St. Olav vgs Morten Farholm. 

Engasjerte formidlere

Det er ikke første gang de to ingeniørene trer ut i skolen. Johnny Hansen er tilknyttet "Nasjonalt senter for realfagsrekruttering", og har i den forbindelse besøkt noen skoler det siste året (senest Rakkestad i april, Hoppern skole i Moss og Vestbygda skole i Fredrikstad). Tommy Fredriksen underviste to klasser ved St. Olav vgs. og en klasse ved Malakoff vgs. i fysikk i fjor. 

Kontaktperson

Tone Sundnes ReitenKommunikasjonsrådgiverMob. 951 79 597Send e-post