Fredrikstadelever vant innovasjonskonkurranse

Publisert: 08.06.2018

Gaith Hmood, Mohammed Abdirisak, Alan Baroshki og Sheran Ahmod fra 9. trinn på Borge ungdomsskole gikk i dag helt til topps i energicampfinalen i Østfold. De vant med sin idé om en serie flytyper – alle drevet på fornybar energi, blant annet solenergi.

- Den første idéen var å sette treningssykler inn i flyet og få dem til å produsere nok strøm til å drive flyet, men etter å ha satt oss inn i hvor mye energi et fly faktisk bruker, kom vi på at flyet kunne ha solceller på vingene og benytte vindkraft for å få nok energi til å fly, forteller Sheran.

Guttene ser for seg tre ulike flytyper, et lite fly for VIPs, et litt større for turer mellom byer i Sør-Norge og et stort passasjerfly som kan fly lange distanser.

450 elever fra fire skoler i fylket deltok

Guttene som vant hadde solid konkurranse. Gjennom skoleåret 2017/2018 har Ungt Entreprenørskap og Østfold Energi holdt energicamper på Vestbygda ungdomsskole, Borge ungdomsskole, Rygge ungdomsskole og Rødsberg ungdomsskole. Fra disse skolene kvalifiserte totalt sju grupper seg til å delta i finalen.

- Til sammen har mer enn 450 elever vridd hodene sine for å finne frem til innovative og gjennomførbare løsninger som vil bidra til en mer miljøvennlig fremtid for oss alle. Elevene fikk i oppgave å komme opp med en bærekraftig idé, som enten bidrar til et redusert forbruk for lokalsamfunnet, eller fører til at vi bytter ut fossile energikilder med fornybar, bærekraftig energi, forteller kommunikasjonsrådgiver i Østfold Energi, Tone Sundnes Reiten.

- Det kom inn mange kreative bidrag, med løsninger på alt fra avfallshåndtering til solcellepaneler ute i atmosfæren - og traktorer drevet ved hjelp av fotosyntesen.

Elfly vil komme om 15 til 20 år

Administrerende direktør i Østfold Energi, Oddmund Kroken, delte ut førstepremien. Han forteller at han er imponert over elevenes nysgjerrighet og evne til å komme opp med nye idéer.

- Den teknologiske utviklingen innen fornybar energi går ennå fortere enn det man så for seg for kun noen få år siden, og det som skjer de kommende årene vil være avgjørende for verdens klimasituasjon. Det er derfor det er så spennende å se hva elevene har kommet frem til på energicampene! I Østfold Energi tror vi at verdens viktigste ressurs er den iboende energien som finnes i ungdommen som nå vokser opp. Vinnergruppas bidrag bygger videre på en teknologi og beveger seg innenfor en sektor, hvor det fortsatt gjenstår en del arbeid før idéen kan settes ut i livet i stor skala, men både forskningsmiljøer og flyindustrien tror at fly drevet på strøm er realistisk innen 20 år, sier administrerende direktør Oddmund Kroken.

Elevene vant en pengepremie på 5000 kroner, som skal benyttes på noe som kommer hele klassen til gode.

Adm

Vinnerlaget sammen med deler av Østfold Energi sin ledergruppe. F.v.: Administrerende direktør Oddmund Kroken, HR- og administrasjonskoordinator Elisabeth Teien, Gaith Hmood, Mohammed Abdirisak, Sheran Ahmad, Alan Baroshki, direktør for HR, IT og kommunikasjon Hege Håkonsen og direktør for marked og forretningsutvikling Morten Karlsen.

Deltakere i årets energicampfinale

I år deltok elever fra Borge ungdomsskole, Rygge ungdomsskole, Rødsberg ungdomsskole og Vestbygda ungdomsskole i energivampfinalen. De to siste skolene kunne dessverre ikke være tilstede på finaledagen.

Elin Abdullah, Mia Enerly, Sandra Nilsson, Ida Engene og Tiril Onarheim

Gruppa Greenota, som består av (f.v.) Elin Abdullah, Mia Enerly, Sandra Nilsson, Ida Engene og Tiril Onarheim, hadde funnet opp en traktor drevet av fotosyntesen. Elevene er fra Rygge ungdomsskole.

Frida Wahlberg, Eline Aasen, Benjamin Willadsen, Auron Seferaj, Bror Cornelius Spydevold Næss

Fra Borge ungdomsskole deltok også gruppa Panel X, som hadde funnet opp en satellitt med solcellepanler på. F.v. Frida Wahlberg, Eline Aasen, Benjamin Willadsen, Auron Seferaj og Bror Cornelius Spydevold Næss.

Katharina Utne Sloth, Oline Haar, Henrik Meum Stormo og Adrian Jønvåg

Det andre finalelaget fra Rygge ungdomsskole kalte seg GridTech og ønsket å utnytte det gamle Pettersonområdet til avfallshåndtering og bioenergi-produksjon. F.v. Katharina Utne Sloth, Oline Haar, Henrik Meum Stormo og Adrian Jønvåg.

 

 

 

Kontaktperson

Tone Sundnes ReitenKommunikasjonsrådgiverMob. 951 79 597Send e-post