–Den store happeningen i år blir gratiskonsert under Jordeplerock, sier Therese Olavsrud, kommunikasjonssjef i Østfold Energi.
Østfold Energis historie startet med utbyggingen av Borgund kraftverk i Lærdal. Fortsatt er kraftverket helt sentralt for kraftproduksjonen til selskapet.
– I 50 år har Borgund kraftverk levert store mengder fornybar energi og vært en viktig hjørnesteinsbedrift i kraftkommunen Lærdal. Nå ønsker vi å feire jubileet sammen med bygda, sier Therese Olavsrud.
Hagle og Longhorn
I løpet av året blir det flere markeringer. Først ut er Lærdalsmarknaden hvor Østfold Energi har stor stand og aktiviteter. Så kommer Jordeplerock hvor selskapet er sponsor og byr på gratiskonsert.
Torsdag 27. juni blir det nemlig kickstart av festivalen med østfoldingene Hagle og lærdølene Longhorn.
– Det blir salg av mat og alkoholfri drikke og vi ønsker alle aldre velkommen. Arrangementet er gratis, men man må reservere billett. For mer informasjon om arrangementet følg Jordeplerock på sosiale medier, tipser Olavsrud.
Her kan du bestille biletter til konserten
Spesiell historie
Det blir også andre aktiviteter gjennom året hvor målet er å vise fram alt vannkrafta betyr for Lærdal og for Østfold. Ikke minst den unike historien fra kraftutbyggingen.
Hvorfor ble det i det hele tatt Østfold som kom til å bygge ut vannkraft i Lærdal?
– Nå gleder vi oss til å feire det tette båndet mellom Lærdal og Østfold. Vi er veldig glade i Lærdal og stolte av at vi har klart å skape en felles kultur, selv om det litt avstander, sier Olavsrud.
Borgund kraftverk sysselsetter i dag 17 medarbeidere og flere skal det bli. For tiden har selskapet tre nye stillinger ute og det mangler ikke på prosjekter.
– Vi går inn i en periode med høy aktivitet med vedlikehold og utskiftninger i kraftstasjonene, damrehabiliteringer og utbygginger. Det er store og spennende oppgaver, som gir enda mer verdiskaping til bygda, sier Olavsrud.
Visste du at?
- Historien vår startet med Østfolds store behov for kraft til en voksende befolkning og industri på 50-tallet.
- Det var begrenset tilgang på ny regulerbar kraft og i 1960 fikk fylket fallrettigheter til Lærdalsvassdraget.
- I 1974 stiftet fylket Østfold Energis forgjenger Østfold Kraftforsyning – og Borgund Kraftverk sto ferdig.
- I Borgund ble vannmasser ført inn i fjellet og ned i turbinene med et fall på over 870 meter- et imponerende stykke ingeniørkunst. Samtidig ble det bygget kraftledninger over fjellet for å bringe kraften ned til Østlandet
- Selve Borgund-systemet har et nedslagsfelt på 404 kvadratkilometer, 50 kilometer med tuneller og 7 reguleringsmagasiner
- Reguleringen har også vært viktig for å unngå storflommer og sikret lærdalssamfunnet betydelige kraftinntekter, solide lokale arbeidsplasser og en sterk lokal leverandørindustri.