Gamle Granskvartalet i Sarpsborg sentrum er i ferd med å reise seg til noe helt nytt. Her utvikler nemlig Betongbygg et over 10.000 kvadratmeter stort prosjekt.  K273 vil bestå av næringskontorer og 10 leiligheter – en urban oase midt i byen. Deler av de gamle fasadene i karakteristisk teglsteinsstil blir gjenbrukt, men utover det blir det meste nytt. Også energiløsningene.

Varme fra Borregaard
– Det er ikke noe poeng å bruke strøm til oppvarming om vi ikke må. Her har vi energi tilgjengelig som fjernvarme, sier prosjektutvikler Frøydis Oraug.

Betongbygg er en stor aktør i Sarpsborg og er tungt inne i byutviklingen. Ifølge Oraug er de opptatt av at byggene skal være bærekraftige. De har god erfaring med å bruke fjernvarme, som er basert på overskuddsenergi fra produksjonen til Borregaard.

—Det er jo fornuftig å bruke energi som allerede er i omløp. Med vannbåren varme på hele bygget, får vi stabil og god varme. Den er lett å regulere med radiatorer, bra for inneklimaet og varmesentralen tar ikke mye plass, sier Oraug.

Granskvartalet i ny drakt: Deler av de gamle fasadene i karakteristisk teglsteinsstil blir gjenbrukt, men utover det blir det meste nytt. (Illustrasjon Betongbygg Eiendom)

Ny byutvikling
Store leietakere som DNB og Nav skal flytte inn utover våren 2023. Når alle byggene står klart, vil de kunne huse opp mot 400 arbeidstakere.

—Dette er en del av byutviklingen i Sarpsborg sentrum, med et skikkelig løft av Østre bydel. Det blir et kult kvartal å jobbe i, sier Oraug, som kan friste med kort vei til buss og butikker og en stor fin takterrasse.

De tilrettelegger for sykling til jobb med sykkelparkering, garderober og treningssenter i kjeller. I tillegg blir det en ny kantine i første etasje.

— Målet vårt er å skape noe nytt som binder bydelen sammen, og som gjør det hyggelig å komme på jobb, sier Oraug.

Begrenser behovet for strøm
— Nesten all aktivitet i samfunnet gir overskuddsvarme som kan gjenvinnes og gjenbrukes. Det er det vi kaller overskuddsenergi og det er den som er grunnlaget for fjernvarmen vår, sier Johnny Pedersen, fjernvarmesjef i Østfold Energi.

I Sarpsborg sentrum har bedrifter som Betongbygg tilgang til fjernvarme fra Østfold Energi – som utnytter gjenvunnet varme fra produksjonen til Borregaard. Et av verdens mest avanserte og bærekraftige bioraffinerier. 

— Betongbygg er dermed med på å begrense behovet for strøm til oppvarming, slik at vi heller kan bruke den strømmen på andre ting. Som til lading av biler. Det er bra for samfunnet: Mindre kraftutbygging, lavere strømforbruk og mindre press på strømnettet, sier Pedersen.

Vil ha mer gjenbruk av energi: Johnny Pedersen i Østfold Energi mener vi bør bruke mer fjernvarme og spare strømmen

I 2021 erstattet Borregaard 9,4 GWh fossil energi med overskuddsvarme fra produksjonen gjennom fjernvarmenettet i Sarpsborg. I år øker de leveransene av overskuddsvarme til fjernvarmenettet ytterligere.

– Energien vi bruker i våre produksjonsprosesser gjenvinnes flere ganger. Noe av energien har imidlertid for lav varme til at vi kan utnytte den selv. I stedet for å la denne gå til spille, samarbeider vi med Østfold Energi for å utnytte overskuddsvarmen, sier Tone Horvei Bredal, kommunikasjonsdirektør i Borregaard.

– Fjernvarme kommer flere aktører i Sarpsborg sentrum til gode, deriblant Betongbygg. Ettersom dette er fornybar energi som erstatter energi fra fossile energikilder, er dette et svært godt klimatiltak, sier hun.

Tone Horvei Bredal i Borregaard mener fjernvarme et svært godt klimatiltak.

 

Lurer du på om ditt bygg kan bruke fjernvarme? Ta kontakt

Cato Strand

Kunderådgiver

909 77 726

cs@ostfoldenergi.no

 
 
 
 

Les flere nyheter