–  Da jeg ble tipset om stillingen traff den på alle mine faglige interessefelt. Jeg var mer enn nysgjerrig på kraftbransjen. Å beskytte kritiske infrastruktur er ikke bare viktig – det er livsviktig, sier Hege Weines.

I august startet hun i jobben som leder for HMS, sikkerhet og beredskap i Østfold Energi.

Ledet beredskapsøvelser
I bagasjen har 34-åringen med seg mye erfaring fra store sikkerhetsprosjekter i staten.

Hun har de siste årene jobbet som sikkerhetsrådgiver i Advansia. Der har hun hjulpet statlige aktører med å sikre bygninger og cybersikkerhet. Hun har ledet store beredskapsøvelser, hvor alt handler om hva man gjør når det virkelig går galt.

–  Som konsulent lærer man mye, men er bare innleid i kortere tidsperioder. Så for meg blir det spennende å kunne følge opp prosjekter i alle faser. Rent personlig er det fint å slippe pendle inn til Oslo hver dag. Det er en stor bonus å jobbe lokalt, sier Weines, som bor i Sarpsborg.

Mer uro og ekstremvær
I den nyopprettede stillingen i Østfold Energi skal hun jobbe med stadig strengere sikkerhetskrav og et mer alvorlig trusselbilde i kraftbransjen.

–  Truslene har utviklet seg, særlig på grunn av krigen i Ukraina. PST trekker frem spionasje fra Kina og Russland og sabotasje mot kritisk infrastruktur som store og reelle farer. Cyberoperasjoner er også veldig aktuelle. Både for å skaffe informasjon om norske virksomheter og for å skape uro i samfunnet, sier Weines.

Ekstremvær blir også mer vanlig, og krever mer av anleggene til Østfold Energi. Dam Ørje i Marker skal blant annet bygges om for å møte faren for flom.

–  Robusthet i infrastrukturen og gode beredskapsplaner er helt kritisk. Hvis det først skjer noe får det enorme konsekvenser, sier hun.

Fascinert av kriser: Det var tilfeldigeheter at sikkerhet ble karriereveien til Hege. Fascinasjonen begynte da hun slukte Flyhavarikommisjonen på TV som yngre.

Sikkerhetskultur viktigst
Weines mener nøkkelen til god beredskap er å være forberedt på det uventede. Det må sitte i ryggmargen, ikke bare i systemene.

–  En sterk sikkerhetskultur er like viktig som tekniske systemer. Det handler om å være ett skritt foran og ha løsninger på plass før problemene oppstår. Fokus bør ligge på læring og ikke skyld. Hvis man begynner å fordele skyld, vil sikkerhetskulturen raskt bli dårlig, sier hun.

Begynte med en fascinasjon
Weines har en master i samfunnssikkerhet og en master i ledelse, økonomi og miljø. Engasjementet for sikkerhet har alltid vært der, selv om karriereveien ikke var planen fra starten av.

– Jeg skulle egentlig ta en bachelor i engelsk, men i stedet for å skrive hjemmeeksamen søkte jeg på samfunnssikkerhet. Jeg syntes flyhavarikommisjonen på TV var spennende, så jeg søkte og kom inn. Senere fikk jeg muligheten til å ta en master i Milano gjennom Eni, som er Italias svar på Equinor. Det var et intensivt år som dekket hele energibransjen. Så det var tilfeldigheter som førte meg hit, men jeg angrer ikke, sier hun.

Hun er opprinnelig fra Harstad, men har bodd i Sarpsborg i flere år sammen med samboeren sin, som er fra området.

–   Jeg liker virkelig å bo her. Det føles meningsfullt å jobbe med samfunnssikkerhet der jeg bor, sier Weines, som også har ansvar for å følge opp anleggene til Østfold Energi i Lærdal og Rakkestad.

 


Les flere nyheter