Kenneth (40) og Fredrik (39) fra Skjeberg valgte bort trygge jobber for å satse på gründerlivet.

På Grålum i Sarpsborg er det full aktivitet og lange dager. Kenneth Juul og Fredrik Häger er gründerne bak Carbon Centric, selskapet som skal tilby modulbaserte karbonfangstanlegg til avfallsforbrenningsbransjen.

Med støtte fra Enova og med Østfold Energi på eiersiden, skal Carbon Centric nå hente inn 50 millioner kroner for å realisere det første pilotanlegget i Rakkestad.

– Vi retter oss mot små og mellomstore forbrenningsanlegg, og piloten i Rakkestad blir faktisk det første av sitt slag i verden. Responsen fra kunder og investorer har vært over all forventning, sier gründer og daglig leder Fredrik Häger.

Urban design, Cloud, Sky, Building, Water, Asphalt
VERDENS FØRSTE: Avfallsanlegget til Østfold Energi i Rakkestad leverer varme til bygg i kommunen. Nå skal Carbon Centric hjelpe selskapet og andre bedrifter med å kutte C02-utslipp. Modellen viser hvordan anlegget vil se ut etter bygging.


Fra kybernetikk til salg

I sommer fikk han med seg barndomskompisen fra Skjeberg, Kenneth Juul på laget, som salgs- og markedsdirektør.

At det var gründertilværelse det skulle bli på de to lå kanskje i kortene. Fredrik er utdannet innen teknisk design og innovasjon, og har tidligere jobbet med kommersialisering av forskningsresultater.

Inntil nylig var han forretningsutvikler i Østfold Energi. Her hadde karbonfangst vært et tema lenge ettersom Østfold Energi ønsket en løsning for å kutte egne utslipp fra avfallsforbrenning.

– Egentlig er jeg en trygghetssøkende person, men da jeg fikk muligheten til å starte dette selskapet sammen med Østfold Energi, var jeg ikke i tvil.  Drivkraften min er ønsket om å gjøre en forskjell for klimasaken, sier han.

Makkeren Kenneth Juul er sivilingeniør i teknisk kybernetikk, men istedenfor å programmere chiper og databaser, gikk karrieren i retning teknisk salg, forretningsutvikling og ledelse.


– Jeg tror bakgrunnen min er et godt eksempel på at det er mange veier inn i fornybarbransjen nå. Selv om man gjerne kan ha den tradisjonelle ingeniørbakgrunnen er det mye nybrottsarbeid, som krever flere ferdigheter, sier Juul som nå ser etter flere nye kolleger.

For i den fasen Carbon Centric er i nå er det mye å gjøre og de må styrke teamet med nye kloke hoder.

– Vi ser like gjerne etter folk med bakgrunn fra sirkulærøkonomi, salg eller prosjektledelse. For å nevne noe. Det viktigste er at man har driven og ønsket om å skape noe nytt, sier Juul, som mener de har en viktig fordel:

– Det er ekstremt gøy. Jeg mener fordelen med å jobbe i et lite selskap er å få være med å påvirke retningen og kulturen. Det å stå opp hver dag og jobbe med det vi mener er den viktigste oppgaven til verden, å kutte utslipp, gir mening.

Jobber godt sammen: – Det er faktisk ikke første gang vi jobber sammen. I ungdommen brukte vi sommerferier og helger på lageret til Bygger`n, smiler Kenneth.


Flere vil ha en jobb med mening

Stadig flere unge ønsker å jobbe i fornybarnæringen, i følge Hege Håkonsen, direktør for HR og samfunn i Østfold Energi.

– Bransjen vår har endret seg fra å være forvaltningsorientert til å jobbe mye med innovasjon. Mange av de nye, spennende bærekraftige arbeidsplassene kommer fra fornybarnæringen, sier Håkonsen.

Hun har sett en stor endring i hvem som søker seg til selskapet og hva de er opptatt av.

– Den nye generasjonen arbeidstagere ønsker å gå til en jobb hvor de får gjøre en forskjell og som de opplever som meningsfull, sier Håkonsen og legger til:

-Det er et skifte som har skjedd over tid. Selskaper som ikke er bærekraftige er hverken attraktive for investorer eller arbeidstakere.

Street fashion, Joint, Smile, Shoulder, Sleeve, Collar

MER BÆREKRAFT: Hege Håkonsen i Østfold Energi merker en endring i hva den nye generasjonen jobbsøkere er opptatt av.

 

I en fersk rapport fra konsulentselskapet McKinsey peker de på ti næringer som vil ta over når olja skal fases ut i Norge. Østfold Energi er allerede investert i flere av i disse næringene.

Selskapet har som mål å skape nye arbeidsplasser lokalt, som tikker av på de riktige «grønne» boksene.

– Vi opplever stor interesse for alle de nye forretningsområdene våre, som solkraft, ny grønn industri og karbonfangst. Vannkraften ligger i bunn, men selskaper som Carbon Centric representerer noe helt nytt, som vi har stor tro på, sier Håkonsen.

BYGGER LAGET: I år skal Fredrik og Kenneth få flere nye kolleger. Her med Anna Sara Fjeld, styremedlem i Carbon Centric, og bærekraftsansvarlig i Østfold Energi.

 

Carbon Centric

  • Det er 450 avfallsforbrenningsanlegg i Europa og det kommer stadig flere, på grunn av forbud mot avfallsdeponier.
  • Potensialet for å kutte utslipp er stort, og Carbon Centric retter seg primært mot små og mellomstore forbrenningsanlegg.
  • Karbonfangstanleggene leveres som ferdige moduler som er enklere og rimeligere å bygge og installere.
  • I påvente at kommersielle lagre, selger Carbon Centric sin CO2 til ulike bedrifter som bruker dette i sine produkter
  • Østfold Energi er største eier i Carbon Centric

    Vil du vite mer om Carbon Centric og se ledige stillinger? Sjekk carboncentric.no

 

 
 
 
 
 
 

Les flere nyheter