En som gleder seg over badetemperaturen på Superland er Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen- Evje. Han er ikke vond å be når han blir utfordret på bomba.

– Det er mye fint vær i Sarpsborg og jeg elsker å bade. Men når det er overskya som i dag er det ikke noe bedre enn å være her, sier den badeglade ordføreren.

At temperaturen på badelandet til Quality Hotel Sarpsborg alltid er stabil og høy, er ikke en tilfeldighet. I påsken fikk hotellet koblet seg på fjernvarmenettet. De byttet ut de gamle ustabile el-kjelene og bruker nå overskuddsvarme fra Borregaard.

I praksis betyr det at restvarmen fra fabrikken til Borregaard overføres som varmt vann i rør, rett til hotellet og badelandet. Det er vinn-vinn for klimaet, hotellet og badeglade ordførere.

Badenymfe: Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) bruker alle muligheter til å bade i en travel valgkamp før fylkesvalget.

Avlaster strømnettet

– Det er viktig at vi senker strømforbruket. Vi må bruke strømmen der den trengs og gjenbruke energi der vi kan. Derfor er jeg veldig fornøyd med at hotellet her har koblet seg på fjernvarmen fra sentrum, sier Martinsen- Evje.

Thomas Skogsrud, teknisk sjef på hotellet, er litt imponert over ordførerens badebombe-ferdigheter, men desto mer imponert over den nye løsningen med fjernvarme.

– Vi er en populær plass med høyt forbruk av varmtvann. Da vi koblet av elkjelene gikk energibruken ned, men det viktigste er at vi har fått stabil og høy varme i bassenget og dusjanlegget –  til glede for gjestene. At gjestene trives her er fokuset vårt, sier han.

Så langt har han bare sett fordeler.

– Vi bidrar til å avlaste strømnettet og får ned energibruken. I tillegg er det lite vedlikehold og mer driftssikkert enn før.  Vi vurderer nå om vi også skal koble på ventilasjonsanlegget, sier Skogsrud.

Teknisk sjef Thomas Skogsrud gleder seg over høyere temperaturer i badevannet og lavere energibruk

Flere kan koble seg på

Hotellet ligger i et område med mye utvikling. Snart kommer Kalnesparken, en helt ny bydel.  Det var også noe av bakgrunnen for at Østfold Energi tok jobben med å utvide fjernvarmenettet.

Etter måneder med boring under E6, var den nye overføringsledningen klar. Nå ligger alt til rette for at flere kan koble seg på fjernvarmen.

– Mye av veksten i Sarpsborg vil komme i dette området, fra Grålum i retning Sykehuset Østfold Kalnes. Da er det kjempeviktig at man tenker gjenbruk av energi fra fjernvarme. Det bidrar til å avlaste strømnettet, som har store kapasitetsutfordringer, sier Cato Andre` Strand, salg- og markedsansvarlig for fjernvarme i Østfold Energi.

Les også: Skal få mer energi fra Borregaard

Visste du at?

  • Totalt går det tapt cirka 20 TWh hvert år i overskuddsvarme fra norsk industri. Det utgjør like mye som 10 prosent av det årlige energiforbruket i Norge.
  • Fjernvarmen frakter varme gjennom varmt vann i rør under bakken og brukes til oppvarming av bygg og uteområder i kommunen.
  • Fjernvarme holder Sarpsborg stadion fri for snø og is om vinteren. Kruseløkka sykehjem i Sarpsborg koblet seg også på fjernvarme. Med det frigjorde de plass i strømnettet til å bygge elbilplasser.

 


Les flere nyheter