Da drømmejobben i Lærdal dukket opp ble planene til Stian Vatlestad snudd på hodet. – Jobber som dette betyr alt for tilflytningen til bygda, sier han. 

Stian Vatlestad er et kjent fjes for mange i Lærdal. Som styreleder for festivalen Jordeplerock har han alltid hatt et stort hjerte for hjembygda. Drømmen om å «ende opp» i Lærdal har alltid vært der, men med samboer og jobb i Oslo var det ikke planen med det første. 
 
Så dukket det opp en spennende stilling hos Østfold Energi.

-Jeg måtte bare fremskynde planene. Det er lenge mellom hver gang det kommer en sånn jobb i Lærdal og det er ingen andre arbeidsplasser jeg heller vil være på, sier Vatlestad. 

Med godt vedlikehold er norsk vannkraft tilnærmet evigvarende.

Stian Vatlestad, påtroppende vedlikeholdsleder i Østfold Energi

Han har bakgrunn som industrimekaniker og er i gang med en bachelorgrad. Når studiene er ferdige venter jobben som vedlikeholdsleder i Borgund.  

-Det er en spennende jobb med mye ansvar. Med godt vedlikehold er norsk vannkraft tilnærmet evigvarende. Jeg ser veldig frem til å ta fatt på denne utfordringen og bli en del av det dynamiske og kompetente arbeidsmiljøet på Borgund, sier Vatlestad. 

-Lærdal er helt objektivt verdens fineste plass – med fantastisk natur, sier Vatlestad.  
Flere vil “heimat” 

Østfold Energi er en hjørnesteinsbedrift i det lille lokalsamfunnet innerst i Sognefjorden. Kraftverket i Borgund i Lærdal kommune, er selskapets største, og sysselsetter 16 årsverk. Østfold Energi er også sterkt engasjert i lokal utvikling og sponser flere lokale aktiviteter. 

Det bor over 2000 mennesker i Lærdal og folketallet har hatt en positiv utvikling den siste tiden. Næringslivet i Lærdal har også høy produktivitet, med sterk vekst i verdiskapingen de siste årene. 

-Østfold Energi er en viktig arbeidsgiver for Lærdalsamfunnet, sier Audun Mo, ordfører i Lærdal kommune. 
 
Han ser en positiv trend, hvor flere ønsker seg «heimat». 

-I Lærdal og Borgund spesielt har vi gjort flere tiltak for at folk skal ønske å flytte hjem igjen. Flere lærdøler har kommet tilbake og overtatt gårdsbruk og flere uten tilknytning til kommunen har etablert seg her. 

-Som kommune er vi opptatt av å legge til rette for god næringsutvikling, sier Mo. 

Audun Mo (Ap) ordfører i Lærdal kommune, er opptatt av å få flere lærdøler “heimat”
Langsiktig bransje 

Østfold Energi har seks vannkraftverk i Lærdal og Årdal og forvalter vannkraftverdier for flere milliarder kroner i Indre Sogn. Ifølge kraftverkssjef, Magne Netland, er de avhengige av å tiltrekke seg dyktige mennesker som Vatlestad.  

-For oss er det viktig at høykompetente ansatte ønsker å jobbe og bo i Lærdal. Vår erfaring er at hjemflyttede Lærdøler med rett kompetanse er drømmeansatte hos oss. Vannkraftbransjen er svært langsiktig, og det er et stort ansvar å forvalte denne samfunnsressursen. Derfor er det ekstra viktig med stabile og kompetente kollegaer, sier Netland. 

Lokal ildsjel  

Selv om Vatlestad har bodd i Oslo i flere år, har han et nært forhold til hjembygda. 26-åringen er styreleder for Jordeplerock og har vært med på å utvikle musikkfestivalen siden 2011. «Jordeple» er et lærdalsuttrykk for poteter, som det blir dyrka store mengder av i bygda.  I tillegg er han engasjert i festivalen Kom Heimatt, som har som mål å trekke utflyttede lærdøler tilbake til bygda. 

Stian er med i styret i den lokale festivalen Jordeplerock som blir arrangert i Lærdal sentrum juni hvert år.
Bortimot 3 000 publikummere pleier å finne veien til det intime festivalområdet.


– Det finnes så mye drivkraft i bygda. Kombinert med attraktive jobber, så er alle forutsetningene der for at unge folk flytter tilbake. Lærdal er jo også helt objektivt verdens fineste plass – med fantastisk natur og gode oppvekstsvilkår, sier Vatlestad.  

Snart starter han jakten på hus eller en tomt å bygge på, sammen med samboeren. 

-Jeg gleder meg stort til å komme hjem og satser på at 2022 blir året det braker løs igjen på alle mulige måter, sier Vatlestad. 

Visste du at? 

  • Lærdalselva, også kjent som Kongens elv, er kjent over hele verden for laksefisket 
  • Østfold Energi er regulant i elva og har nylig gjennomført et miljødesignprosjekt for å bedre laksens oppvekstsvilkår. 
  • Borgund hvor kraftverket ligger er en bygd i Lærdal kommune. Her ligger også den verdenskjente stavkirken fra rundt år 1300.  
  • Østfold Energi fikk konsesjon til å drive kraftverk i Lærdal i 1974. Den gang for å skaffe nok strøm til Østfold fylke. 
  • Selskapet tilførte Lærdal og Årdal cirka 100 millioner kroner i 2020, i form av skatter, avgifter og omsetning til lokale leverandører. 

Les flere nyheter