Østfold Energi har hatt samarbeid med Opera Østfold siden 2005. Opera Østfold, som for tiden er aktuelle med «Il Trovatore», har vokst seg fra å være en distriktssatsing til å bli en regional operasatsing som bidrar til næringsutvikling. Derfor skal Opera Østfold nå omdannes til et aksjeselskap.

Nylig åpnet politikerne i Halden for at Opera Østfold skal omdannes til et aksjeselskap. Dette skjer trolig i 2020. Rådmannen i Halden påpeker at operaarrangøren bidrar til positiv næringsutvikling i Halden – i forhold til nærings- og utviklingsplanen, samfunnsplanen, samt utviklingen av Fredriksten festning. Østfold Energi har vært med som bidragsyter for arrangøren siden oppstarten i 2005.

– Samarbeidet er verdifullt for oss og gjør det mulig å gjennomføre store operaoppsetninger annethvert år. Sponsoravtalene er også med på å sette oss på kartet, og vi har vokst oss fra en distriktssatsing til å bli en regional operaarrangør med støtte i Statsbudsjettet, sier Operasjef Pål Scott Hagen.

DRAMATIKK: “Il Trovatore” byr på sterke følelser, dramatikk – og hevn. Bildene er fra en tidligere forestilling. (Foto: Opera Østfold)

«Il Trovatore» på festningen i juni

På Fredriksten festning i Halden jobbes det for tiden for fullt med rigging til en av Giuseppe Verdis store verker – «Il Trovatore» (Trubaduren). Prosjektet har en prislapp på rundt 17 millioner kroner. «Il Trovatore» er en opera i fire akter som ble uroppført i Roma 19. januar 1853. Forestillingen byr på mye følelser, dramatikk – og ikke minst hevn. «Il Trovatore» er spesielt kjent for sine solide melodier og korpartier, samt at ariene er svært krevende for sangerne. Operaen spilles i Halden 12., 14.- og 15. juni, og 7000 publikummere har så langt sikret seg billetter. Operasjef Pål Scott Hagen viser stolt frem tribunen, som vil romme 2.800 personer per forestilling.

KLARE: Administrasjons- og markedsansvarlig Malin Østli og Operasjef Pål Scott Hagen ser frem til at publikum skal innta amfiet på Fredriksten festning 12. juni.

Rammes inn av kveldslys

– Publikum vil sitte i et amfi med helling, og om lag 20 høytalere skal plasseres i og rundt publikum. Vi jobber for å få til den beste lyd- og lysopplevelsen vi noen gang har hatt på festningen, sier Scott Hagen.

Operasjefen forteller at en høyderampe for motorsykler nå er under bygging. I og rundt denne vil scenografien foregå, rett ved selve festningen. Lysforholdene er også en svært viktig del av forestillingen, og derfor starter ikke «Il Trovatore» opp før klokken 22.30 på kvelden – da kveldslyset legger en fin ramme rundt Fredriksten festning og tar publikum med inn i nattens mørke.

– Er det utfordringer knyttet til å sette opp en utendørsopera?

– Noen utfordringer kan jo dukke opp i form av været. Regnet er vi ikke redde for, men vind, lyn og torden kan skape problemer for oss. Det har hendt at vi har måttet avlyse prøver på grunn av kraftig vind, sier han.

MOTORSYKKELSHOW: Det blir motorsykkelshow på rampe på Fredriksten festning i juni. (Foto: Opera Østfold)

Vi er godt fornøyde med samarbeidet vårt med Opera Østfold – som markedsfører Østfold som musikk- og kulturfylke på en god måte.

Oddmund Kroken, administrerende direktør i Østfold Energi

Sangere i verdensklasse

«Il Trovatore» fremføres på det opprinnelige italienske språket. For publikum som vil følge med på teksten settes det opp tekstmaskiner på operaområdet – som oversetter til norsk.

Pål Scott Hagen og administrasjons- og markedsansvarlig Malin Østli forteller at Opera Østfold gleder seg spesielt over kvaliteten på sangerne i år. Av lokale krefter kan nevnes Trond Gudevold og Eirik Grøtvedt Vist, fra henholdsvis Fredrikstad og Sarpsborg. I tillegg finner vi store internasjonale navn på rollelisten – som Dong-Hwan Lee, Maria Fontosh og Gaston Rivero.

STERKE ARIER: “Il Trovatore” av Verdi er kjent for sine sterke melodier, arier og korpartier, og er en krevende opera å fremføre for sangerne. (Foto: Opera Østfold)

Ny operaforestilling i 2021

Siden Opera Østfolds oppstart i 2005 er det blitt arrangert opera på Fredriksten festning i Halden annethvert år. Neste mulighet for å oppleve opera på festningen blir i 2021.

– Hva kommer dere til å sette opp da?

– Det kan jeg dessverre ikke røpe enda, men det kommer til å bli fantastisk, avslutter Pål Scott Hagen.

Viktig for kulturlivet

Østfold Energi jobber hvert år for å være støttespiller til viktige kultursatsinger i Østfold. Opera Østfold har gjennom flere år vist at de er en solid kulturaktør, sier administrerende direktør i Østfold Energi, Oddmund Kroken, som har sett flere operaforestillinger på festningen gjennom årenes løp.

– Forestillingene favner bredt, både innenfor og utenfor Østfolds grenser. Vi er godt fornøyde med samarbeidet vårt med Opera Østfold – som markedsfører Østfold som musikk- og kulturfylke på en god måte, sier Kroken.

HØYT NIVÅ: Opera Østfold gleder seg over sangere i verdensklasse når “Il Trovarore” har premiere 12. juni. (Foto: Opera Østfold)

Om “Il Trovatore”:

  • «Il Trovatore» (Trubaduren) ble urfremført på Teatro Apollo i Roma den 19. januar 1853, og er en av Giuseppe Verdis mest fremførte operaer.
  • «Il Trovatore» er en storopera i sin mest briljante form med arier og ensembler med inderlig intensitet, musikalsk mangfold og mesterlig orkestrering.
  • Operaen fordrer dyktige og modige sangere for at partituret skal komme til sin rett; mange av ariene betegnes for sangerne som rene sportsprestasjoner.   

(Kilde: Opera Østfold)

For mer informasjon ta kontakt

Anja Ringnes Nilsen

Anja Ringnes Nilsen

Kommunikasjonsrådgiver

926 92 396

arn@ostfoldenergi.no


Les flere nyheter