Det er stor graveaktivitet ved Grålum om dagen. Store rør legges i bakken fram til Bjørnstad næringspark, rett ved E6.

Her vil det strømme varmt vann, som gir både varme og kjøling til nye bygg i området.   

– Det er best å bruke strømmen der det trengs – til mye annet kan vi bruke fjernvarme. Den finnes jo allerede der, sier Cato Strand, salgs- og markedssjef i Østfold Energi.

Nytt vekstområde

Selv om byggearbeidet medfører stengte veier og midlertidige ulemper, er prosjektet en fordel for Sarpsborgs utvikling.  

Fjernvarmen, som bruker restvarme fra produksjonen til Borregaard, vil gi energi til flere bygg uten å belaste det allerede pressede strømnettet.

Det er planlagt for mye vekst i området. Flere nybygg er allerede på plass, og Østfold Energi har signert avtaler om fjernvarme med aktører som Stansefabrikken og Neuman.

Sarpsborg kommune bruker også anledningen til å legge nye vann- og avløpsrør samtidig som gravearbeidet pågår.

Les mer om fjernvarme i Østfold Energi

Mer energi fra Borregaard

I 2023 satt Østfold Energi en ny spillvarmekilde fra Borregaard i drift, som har økt produksjonen med 1 GWh per måned. Det vil si at de kan levere enda mer overskuddsenergi, og erstatte mindre miljøvennlige kilder som elkjel. 

Strand er optimistisk når det gjelder utviklingen i området.

– Vi ser et stort potensial for videre vekst, både i Sarpsborg sentrum og på Grålum/Bjørnstad-området. Sarpsborg kommune har ambisiøse mål, og vi er glade for å være en del av denne utviklingen. Fjernvarme vil spille en nøkkelrolle i å møte det økende behovet for bærekraftige energiløsninger, sier han. 

Prosjektet skal være klart løpet av juni 2025, med varmeleveranse fra vintersesongen 2025/2026. 

Fakta

Østfold Energi startet med fjernvarme allerede i 2000, med et avfallsforbrenningsanlegg på Borregaard som første investering. Dette har utviklet seg til et fjernvarmenett som med flere energikilder, som i dag leverer 60 GWh termisk energi årlig. 


Les flere nyheter